Mini-aspersoare

Palaplastcos

Aspersor Aspersor Aspersor

Sistemele de irigatii cu mini-aspersoare si micro-pulverizatoare pot livra apa sub presiune cu ajutorul unui emitator care este conectat la o conducta de polietilena. Emitatori disponibili sunt cunoscuti ca mini-aspersoare, micro-jeturi, mini-jeturi, mini-sprayuri si spray-jeturi. Aceste tipuri se diferentieaza prin faptul ca un aspersor utilizeaza o parte in miscare pentru a distribui apa in timp ce un jet sau pulverizator nu are nici o parte in miscare, ci mai degraba interfereaza cu fluxul de apa pentru a face sa fie distribuita pe o suprafata.

Prefixele, micro si mini, semnifica faptul ca astfel de emisii au rate de descarcare si de gestiune a apei de mai putin de 200 l/h.

Presiunea de operare. Aproape toti emitatorii de mai sus vor functiona in sistemul de irigatii la presiuni de 0,75 - 4 bari. Din cauza costurilor de pompare presiunea de lucru in sistemul de irigatii este de obicei intre 1,5 si 2,5 bari.

Ratele de descarcare si de gestiune a apei. Sunt disponibile in comert emitatori cu debite cumprinse intre 20 - 200 l/h. Aceasta gama larga de debite permite selectarea de emitatori pentru a se potrivi cu cerintele specifice ale frecventei de irigare si tipul de sol. Cele mai scazute debite ar necesita, in general, doua sau trei de irigatii pe saptamana.

Distributia apei. Nu sunt la fel de multe modele de distributie a apei, astfel cum exista emitatori. Din acest motiv, este esential ca persoana care proiecteaza sistemul de irigare, sa fie familiarizata cu diferite tipuri de emisii.

Pulverizatoarele cu jet de apa se aplica pe suprafete mici (cu diametre de 2 metri), in care sunt localizate zonele care primesc cererile de mult mai grele. Prin urmare, este important ca zonele care beneficiaza de cea mai mare parte a apei se afla in imediata apropiere a radacinilor plantelor.

Mini-aspersoarele se folosesc, in general, pe o suprafata mai mare (cu diametre de la 4 - 10 metri) si, in afara de o zona din apropierea emitator, care primeste mai multa apa, apa este uniform distribuita. Aceste emisii pot fi folosite pentru o gama larga de culturi si de distantele de plantare.

Ratele de aplicare. Rata se calculeaza de la rata de descarcare de gestiune si suprafata udate. Din nou, exista o gama larga. Rata poate varia de la 2 mm/h la 50 mm/h.

Dimensiuni laterale. Deoarece aceste sisteme irigatii au debite mai mari decat sistemele de irigatii prin picurare, conductele trebuie sa fie mai mari. Mai mult, majoritatea emitatorilor mini-sprinkler si micro-spray nu compensa debitul de apa in raspuns la variatiile de presiune. Acest lucru duce la costul ridicat al sistemului.

Prin cresterea presiunii in variatia debitului poate fi redusa si sistemele pot fi proiectate cu dimensiuni de conducte mai mici, reducerea costurilor de capital, cu toate acestea, cheltuielile de functionare va creste proportional cu cresterea presiunii.

Filtrare. Deoarece emitatori mini-aspersoare si micro-spray utiliza orificii de diametre de 1 mm sau mai mult, blocaje cauzate de particule de nisip sau alge nu ar trebui sa apara la fel de frecvent ca si la irigarea prin picurare.

Cu toate acestea, filtrarea este inca necesara, deoarece fibrele vegetale in apa au foarte adesea 1 mm, dimensiuni indeajuns de mari pentru a obtura orificiul de pulverizare.

Perioada de functionare. Durata maxima de timp in care sistemul de irigare trebuie sa functioneze depinde de tipul de sol (care dispun de capacitati de apa din sol), adancimea de radacina irigata, uscarea solului, atunci cand o irigare este necesara, rata de descarcare de gestiune / emitator si de numarul emitatori la planta. Intervalul de irigare depinde de cat de repede plantele utilizeaza apa de irigare aplicata.

Umiditatea solului trebuie sa fie masurata, pentru a determina atunci cand o irigare este necesara si pentru a evita sub irigare a sau irigarea in exces. Factori de culturi ar putea avea nevoie de ajustare, datorita conditiilor locale si de masurare de umiditate a solului vor ajuta de ajustare.

Comparatie cu sisteme de picurare.

Principala diferenta dintre mini-sprinkler / micro-spray si sistemele de irigare prin picurare este de umezire a unui volum mai mare a solului de catre emitatorii spray sau cu jet. Acest lucru are loc in virtutea faptului ca apa este distribuita pe o suprafata mai mare de sol; sisteme de scurgere de apa se aplica la un punct si se bazeaza pe proprietatile solului de distributie a apei.

Umezirea pe o suprafata mai mare de sol este importanta pe solurile nisipoase in cazul in care putina miscare laterala are loc in sol, si pe unele soluri argiloase in cazul in apare fenomentul de crapare pronuntata.

Umectare a unui volum mai mare a solului ar trebui sa conduca in cazul livezilor la copaci mai mari. Udarea unui volum de sol mai mare permite dezvoltarea unui sistem radicular mai sigur, intervalul dintre irigatii este mai lung si, prin urmare, exista un risc mai mic de uscare excesiva a solului, in cazul unor avarii la sistemul de irigat.