Tub si duze picurare

Accesorii picurarecos

Duze picurare Duze picurare Duze picurare Duze picurare Duze picurare

Irigarea prin picurare este metoda cea mai eficienta de irigatii. In timp ce sistemele de irigatii prin aspersie au eficienta de 75-85%, sistemele de irigatii prin picurare au eficienta de cel putin 90%. Ceea ce inseamna ca se iroseste mult mai putina apa! Din acest motiv, sistemul de irigatii prin picurare este o metoda de irigare si in tara noastra. Dar sistemul de irigatii prin picurare are si alte beneficii pe care il fac aplicabil aproape oriunde si pentru orice cultura. Este usor de proiectat, usor de montat, poate fi foarte ieftin, si pot reduce problemele de boli asociate cu un nivel ridicat de umiditate pe unele plante.

Instalatiile pentru irigatii prin picurare folosesc picuratorii care sunt clasificati in grupe, in functie de forma si de metoda pe care o folosesc pentru a regla presiunea. Puteti crea un picurator foarte simplu prin realizarea unei gauri intr-o conducta, dar singur nu va functiona bine. Cu exceptia cazului in care gaura este extrem de mica, apa tinde sa fie evacuata cu presiune mare din conducta, volumul de apa evacuat fiind prea mare. Mai important, nu exista o uniformitate a debitului atunci cand se utilizeaza o gaura simpla. Daca aveti o teava lunga, cu multe gauri in ea, gaurile de la capatul cel mai apropiat de sursa de apa vor avea un debit mare de apa, iar ce cele de la capatul indepartat de sursa de apa vor avea un debit foarte mic.

Deoarece folosind o gaura simpla intr-o conducta nu functioneaza bine, primii pionieri in irigatii prin picurare au inceput sa foloseasca dispozitive mecanice care sa regleze mai bine debitul de apa emis. Aceste dispozitive au fost denumiti "picuratori". Acesti picuratori sunt instalati pe conducta si actioneaza ca mici surse de apa, asigurad un debit uniform de apa. Unii picuratori sunt din fabricatie introdusi in tuburi, altii pot fi atasati pe tuburi sau pe tevi folosind o preducea. Picuratorul (emitatorul) reduce presiunea si regleaza cantitatea de apa evacuata din tubul prin care circula apa.